Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kuka ohjaa elämääsi, osa 5. Keho

17.11.2010

Kuka ohjaa elämääsi, osa 5. Keho

Tässä kolmas osa kirjareferaattia kirjasta Kuka ohjaa elämääsi. Edelliset osat:
4 Aika 

Milloin päästät kehon sisäiselle näyttämölle? Se tapahtuu useimmiten silloin kun kiinnitämme huomion ulkonäköömme tai silloin kun käytämme kehoa johonkin keskittymistä vaativan fyysisen taidon opetteluun. Ne ketkä kuuntelevat kehoaan tuntevat sen hyvin. Ihminen joka tuomitsee kehonsa eikä pysty sen takia kuuntelemaan sitä, uhkaa sen takia joutua vaarallisiin tai surullisiin tilanteisiin. Hän ei tunnista vahingoittumistaan tai ei kehtaa näyttäytyä esim. uimarannalla.
water slide by j-ster, on Flickr
Kuten ajatusten myös kehon kohdalla tarkoitus on ensin havainnoida, sitten kuvailla kehoa sitä tuomitsematta ja lopuksi osallistuttava ruumiilliseen elämäänsä. Se vaatii paljon harjoittelua!

.:Miten kehoa havainnoidaan?:.
Kokeile kohdistaa huomio käteesi ja havainnoida sitä aluksi kaikilla aisteilla. Jos tulee arvottavia ajatuksia, muista että ne ovat vain ajatuksia ja anne niiden mennä. Miltä käsi tuntuu kun sitä kokeilee toisella kädellä? Miltä se tuoksuu? Tuleeko lisää tuomitsevia ajatuksia? Hyvä, älä kuitenkaan tuomitse niistä itseäsi.  Mihin kaikkeen voit käyttää kättäsi? Kuvittele kätesi tekemässä näitä askareita. Havainnoi sitten että tämä on sinun oma kätesi. Miltä havainnointi ja kuvailu edellä kuvatusti tuntuu? Tätä harjoitusta voi toistaa eri ruumiinosilla, niin kauan että se muuttuu automaattiseksi. Jos olet vuosia harrastanut jotain liikuntalajia, tämä on varmaan tuttua.

Jokapäiväisessä elämässä, juuri tällä hetkellä voit kuunnella kehoasi. Mitä se yrittää viestittää esimerkiksi huonosta istuma-asennosta? Sattuuko johonkin tällä hetkellä? Onko jokin kehosi osa lämpimämpi kuin muut? Oletko vetänyt mahasi kauneusihanteiden mukaisesti sisään? Kehon kuunteleminen voi olla myös jännittävää ja yllättävää. Oletko nälkäinen kun aiot syödä? Mitä haluat syödä? Miksi? Miltä ruoka maistuu? Myös liikkeessä voi havainnoida, eli kun kävelet, kävele niin että koko huomiosi on kävelemisessä.

.:Hengitys:.
Hengitystä pidetään suorimpana tienä harmoniseen kehosuhteeseen. Sen avulla voidaan opetella kuuntelemaan kehoa. Se on samalla helppoa ja äärimmäisen vaikeaa. Buddhalaisuuteen kuuluu harjoituksia joissa harjoitellaan tietoista läsnäoloa sisään- ja uloshengityksen yhteydessä ja joissa on käytetty hengitystä kehon ja mielen ohjaamiseen. Hengitystä voi vain havainnoida niin että tulee tietoiseksi sisään ja uloshengityksen vaiheista. Tai laskemalla hengenvetoja. Jo tämä vaatii paljon harjoitusta.

.:Miksi kehon kuuntelu on vaikeaa tai koukuttavaa?:.
Kehon kuunteleminen on vaikeaa ehkä siksi että keho kertoo asioita joita emme halua kuulla, asioita joita pelästymme tai asioita joista tulemme surullisiksi.  Huomioitavaa on että voimme kuunnella, mutta ei tarvitse toimia. Jos on levoton voi mennä lenkille tai jos on väsynyt, voi mennä kuumaan suihkuun ja nukkumaan. Tätä sanotaan joskus yllykkeillä surffaamiseksi. Ihminen antautuu yllykkeen kannateltavaksi ja on tietoinen siitä, mutta myös siitä ettei yllykkeestä tarvitse piitata, jos ei halua.  Mutta keholle on myös annettava lepoa ja ravintoa sen tarpeiden mukaan. Kaikki nämä tarpeet on helpompi havaita tietoisuustaitojen avulla.
The Karma Machine + Easy Photoshop Tattoo Tutorial! by vramak, on Flickr

Ei kommentteja: