Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Ajattelisitko vähemmän?

20.12.2010

Ajattelisitko vähemmän?

Tässä päivän mietteeksi jälleen ote Thich Nhat Hahnin kirjasta Peace is every step.

Suurimman osan aikaa ajatuksemme vaeltavat villeinä, aivan liian nopeasti asiasta toiseen. Tietoinen hengittäminen hidastaa, auttaa rauhoittumaan ja palaamaan läsnäoloon. Hengittäminen auttaa meitä olemaan läsnä elämässämme, mikä on mahtavaa.

place of healing by Mara ~earth light~, on Flickr
Suuri osa ajattelusta on käyttökelvotonta ja turhaa. Aivan kuin kasettisoitin toistaisi tiettyä nauhaa päässämme jatkuvasti uudelleen ja uudelleen. Emme pysty lopettamaan. Ajatukset vellovat menneessä ja tulevassa. Ehkä se häiritsee jo untasikin? Lääkkeet voivat siinä hetkellisesti auttaa, muuta Thayn mielestä uni joka niillä saadaan aikaan ei tuo todellista lepoa vaan johtaa painajaisiin ja lisääntyneeseen lääkkeiden käyttöön. Elämän rauhoittaminen auttaa paremmin. Tässä tietoinen hengittäminen on suuri apu. Kun hengitämme ja sanomme vaikka ”sisään” ja ”ulos”, emme pysty ajattelemaan silloin muuta. Keskitymme hengitykseen. Muutaman minuutin kuluttua olemme kuin uudestisyntyneitä. Samalla huomaamme elämässämme tällä hetkellä olevan kauneuden. Menneisyys on mennyttä ja tulevaisuus ei ole vielä tullut.

Kun pääsemme kosketuksiin meitä ympäröivien virkistävien, rauhoittavien ja parantavien asioiden kanssa, opimme arvostamaan ja suojelemaan niitä. Samalla niiden vaikutus meihin tulee pysyväksi, vaikutus kasvaa harjoittelemalla. Nämä elementit ovat saatavilla joka hetki.

Ei kommentteja: