Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 2. Asenne ja aikomus

10.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 2. Asenne ja aikomus



Tässä postauksessa on kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi ajatuksia siitä mikä on hyvä asenne harjoittaa ja millaista aikomusta tarvitaan. Pahoittelen, tämä osa oli jäänyt julkaisematta, mutta tässä se nyt tulee.



Tietoisuustaitoperinne houkuttaa viljelemään positiivista asennetta itseä, omaa elämää ja kokemuksiaan kohtaan. Avainsanoja ovat hyväksyntä, uteliaisuus, avoimuus, kärsivällisyys, yrittämättömyys, ei-tekeminen, rehellisyys, myötätunto ja halu päästää irti. Nämä asenteet tukevat aikomusta ja vahvistavat kykyä olla tietoisesti läsnä.


.:Irti päästäminen:.

Tavoitteena on päästä pois jokapäiväisestä tekemisen oravanpyörästä, jossa jatkuva itsensä piiskaaminen ”hyödylliseen” ja ”kunnolliseen” tekemiseen höystetään kriittisellä ajattelulla ja arvostelulla. Tästä ei sinänsä ole mitään haittaa, mutta se on hyvä tiedostaa ja aika ajoin ”läpivalaista” ajattelu ja tarvittaessa murtaa niiden kahle.

Tarkoitus on vain päästää irti kuluneista ajattelumalleista ja vain olla hetkessä. Läsnäolevassa hetkessä ei ole mitään mitä pitäisi saavuttaa, mitään esikuvaa eikä vertailukohdetta. Se on niin kuin se on, ja se on kyllin hyvää.

Myös minästä eli omasta tarinastaan kiinni pitäminen on riski sille, että se pysyy samanlaisena, eikä mitään kehitystä tapahdu. Mikään ei muuta suhtautumistamme mihinkään.

Cotton Candy by Jaimito Cartero, on Flickr


.:Rehellinen ja hyväksyvä asenne:.

Tietoinen läsnäolo on myös rehellistä, koska se sallii kaikki kokemukset joka hetkessä. Hyvä esimerkki on muodollisen harjoituksen hengitys. Ennakko odotus on, että hengitys on syvää ja rauhallista. Jos se sattuukin olemaan pinnallista ja nopeaa, hengitys arvostellaan virheelliseksi. Hengitys tulee vain hyväksyä sellaisenaan, ja voi tunnustella sitä miltä se tuntuu kehossa ja kuinka ajatukset pyrkivät arvostelemaan. Sitten ajatukset voi päästää menemään, samoin kuin kaikki ennakko-odotukset ja ideat, jotka vievät pois hengittämiseen ja istumiseen keskittymisestä.


.:Hyväksyminen on aktiivista:.

Hyväksyminen ei ole passiivista eikä periksi antavaa. Se on tietoinen suhtautumistapa, joka johtaa rehelliseen totuuden näkemiseen ja tunnustamiseen. Kun pystyy näkemään paljaan totuuden ilman, että pyrkii säilyttämään odotuksiaan tai vastustaa asioiden todellista tilaa, tuo mukaan tyytyväisyyden ja ilon. Ystävällisyys ja myötätunto syntyvät hyväksynnästä ja lisääntyneestä itsetuntemuksesta ja puhkeavat kukkaan kun pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan .

Aloittelijan mieli ja uteliaisuus houkuttelee matkustamaan ilman karttaa tai ihannekuvaa, olemaan täysin ja ennakkoluulottomasti avoinna sille todellisuudelle joka kiitää ohitsemme hetkestä toiseen. Joka hetki on uniikki ja se ei koskaan toistu täysin samanlaisena.


.:Ohje:.

Kirjoittajan ohje tietoiseen läsnäoloon on ”NÄSA”, joka tulee näistä edellisessä kirjoituksessa ja yllä käsitellyistä aiheusta, eli sanoista:

N – Nyfikenhet = Uteliaisuus (Mitä tämä on?)
Ä - Ärlighet = Rehellisyys (näin se on!)
S - Släppa taget = Irtipäästäminen (annan olla, anna mennä)
A - Acceptans = Hyväksyminen (se on niin kuin se on)



Lue myös muita osia:
Tietoisuustaidot elämäntapana: Johdanto
Tietoisuustaidot elämäntapana: 1. Uteliaisuus
Tietoisuustaidot elämäntapana: 3. Arvo ja rentous

Ei kommentteja: